Wykonanie
Pampuchy już raz pojawiły się na blogu. Wtedy były z sosem
truskawkowym. Tym razem w wersji znanej np. z Austrii. Kto był na nartach w tym
kraju i jadł takiego pampucha z sosem
waniliowym to wie o czym
mowa.Do sosu swojska
marmolada i można się rozpłynąć!
Składniki:Pampuchy - tutaj przepisSos
waniliowy (źródło):3
żółtka2 łyżki stołowe
cukru2 łyżki stołowe
cukru waniliowego (2 opakowania po 9 g)
1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej1 strąk
wanilii 450 ml
mlekaPrzygotowanie:1. Pampuchy robimy z przepisu - tutaj przepis .2. Kroimy
laskę wanilii wzdłuż i przy pomocy noża zbieramy ziarenka.
3. Do garnka wrzucamy
żółtka,
cukier waniliowy,
cukier i
mąkę ziemniaczaną.4. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy miksera.5. Wlewały do całości
mleko, dodajemy
laskę wanilii wcześniej rozkrojoną i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
6. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy. Kiedy będzie zbyt gęsty można dodać
mleka.7. Pampuchy wykładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy trochę
marmolady i przepyszne danie jest gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !