Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni, więc i na blogu kolejna potrawa z tymi pysznymi
owocami. Pyszne kruche ciasto z ich zawartością to wyśmienity dodatek do popołudniowej
kawy. Niestety
truskawki mają to do siebie, że są bardzo wodniste, więc ciasto po pieczeniu należy odlać z soku z
truskawek i włożyć jeszcze na trochę do piekarnika. Najlepiej po kilku godzinach od upieczenia smakuje, kiedy sok odparuje trochę;).
Składniki:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru do ciasta1 szklanki
cukru do pianki
truskawkiPrzygotowanie:
1.
Mąkę,
żółtka,
margarynę,
cukier i
proszek do pieczenia mieszamy i wyrabiamy ciasto.2. Z wyrobionego ciasta 1/3 odcinamy i wkładamy do zamrażalnika.
3. Pozostałe
białka z jaj dokładnie miksujemy i ubijamy i dodajemy 1 szklankę
cukru. Piana musi być sztywna, więc trochę to potrwa.4. Pozostałą część ciasta wałkujemy dokładnie i wykładamy na blachę. Nakłuwamy ciasto widelcem.5. Na ciasto wykładamy
truskawki.6. Ubitą wcześniej piankę wylewamy na
truskawki i rozprowadzamy równomiernie po całości.7. 1/3 ciasta, którą wcześniej włożyliśmy do zamrażalki wyciągamy i za pomocą tarki z dużymi oczkami robimy kruszonkę.8. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy ciasto na jakieś 40-45 minut.
9. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i staramy się zlać wypuszczony sok z
truskawek.10. Następnie wkładamy jeszcze ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.11. Po wyjęciu ciasto powinno trochę postać, aby wystygło i sok trochę wyparował.S M A C Z N E G O ! ! !