ßßß
2 szklanki mleka,2 żółtka3 łyżki cukru,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej5 dojrzałych fig3 łyżki modu4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu. Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąćPrzygotować budyń: Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka i 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę) albo na zimno.