Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję pysznego deseru, który oczywiście zachęcam aby modyfikować o swoje ulubione dodatki. Jako że u mnie jest zatrzęsienie świeżych fig na straganach, staram się je wykorzystywać w mojej kuchni, puki są najbardziej dojrzałe i aromatyczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście do wykonania tego deseru, użyli innych
owoców ( świetnie smakuję z
gruszką).
2 szklanki
mleka,2
żółtka3 łyżki
cukru,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
mąki pszennej5 dojrzałych fig3 łyżki
modu4
figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu. Każdą
figę włożyć do kokilki , polać
miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąćPrzygotować
budyń:
Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego
mleka i 2
żółtkami. Pozostałe
mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego
mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę
mąki i
mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Przelać do kokilek z
figami. Udekorować cząstkami
świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę) albo na zimno.