Wykonanie
Domowa frużelina lub jak kto woli
marmolada na szybko.Świetnie sprawdza się do ciast,gofrów,naleśników lub jako samodzielny ,,podjadacz,, gdy poziom
cukru w organizmie spada.Zaletę ma jeszcze tą ,że można ją zrobić nawet z
mrożonych owoców . Ja przygotowałam dwie wersje. Brzoskwiniowa i z
czarnej porzeczki,z tym,że ta druga ma w sobie ,,parę procent,,gdyż wykorzystałam
porzeczkę z nastawionej
nalewki. Smak,bomba dla dorosłych. Przepis zaczerpnięty z bloga ,,Moje wypieki,, za co dziękuję.250 gram dowolnych
owoców lekko rozdrobnionych3 łyżki
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanej rozmieszana w łyżeczce
wodyłyżeczka
żelatyny rozmieszana w łyżce
wody ( wrzątku)łyżka
soku z cytrynyOwoce wymieszać z
cukrem i zagotować do jego rozpuszczenia.Zagęścić
mąką. Zestawić z ognia,dodać
żelatynę ,rozmieszać do rozpuszczenia. Na koniec zakwasić
sokiem z cytryny. GotoweMOJE RADYnie należy zbyt rozdrabiać
owoców, nie chodzi nam wszak o
malmoladęmożna regulować ilość
mąki,mieszanina ma
mieć konsystencję żelu nie zbitego kiśludodatek
żelatyny też można pominąć,kwestia gustu w celu dłuższego przechowywania należy frużelinę zapasteryzowaćdoskonały dodatek do naleśników,gofrów,dekoracji ciasta