ßßß Cookit - przepis na Frużelina czyli owoce w żelu

Frużelina czyli owoce w żelu

nazwa

Wykonanie

Domowa frużelina lub jak kto woli marmolada na szybko.Świetnie sprawdza się do ciast,gofrów,naleśników lub jako samodzielny ,,podjadacz,, gdy poziom cukru w organizmie spada.
Zaletę ma jeszcze tą ,że można ją zrobić nawet z mrożonych owoców . Ja przygotowałam dwie wersje. Brzoskwiniowa i z czarnej porzeczki,z tym,że ta druga ma w sobie ,,parę procent,,gdyż wykorzystałam porzeczkę z nastawionej nalewki. Smak,bomba dla dorosłych. Przepis zaczerpnięty z bloga ,,Moje wypieki,, za co dziękuję.
250 gram dowolnych owoców lekko rozdrobnionych
3 łyżki cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w łyżeczce wody
łyżeczka żelatyny rozmieszana w łyżce wody ( wrzątku)
łyżka soku z cytryny
Owoce wymieszać z cukrem i zagotować do jego rozpuszczenia.Zagęścić mąką. Zestawić z ognia,dodać żelatynę ,rozmieszać do rozpuszczenia. Na koniec zakwasić sokiem z cytryny. Gotowe
MOJE RADY
nie należy zbyt rozdrabiać owoców, nie chodzi nam wszak o malmoladę
można regulować ilość mąki,mieszanina ma mieć konsystencję żelu nie zbitego kiślu
dodatek żelatyny też można pominąć,kwestia gustu w celu dłuższego przechowywania należy frużelinę zapasteryzować
doskonały dodatek do naleśników,gofrów,dekoracji ciasta
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/fruzelina-czyli-owoce-w-zelu.html