ßßß Cookit - przepis na CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ

CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ

nazwa

Wykonanie

Sezon jagodowy w pełni, więc to idealna pora, aby przygotować smakołyki z tych owoców. My proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.
PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już tylko pół blachy.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę mikserem, dodać cukier i dalej miksować. Dodać żółtka i proszek do pieczenia, miksować, Na koniec wsypać mąkę i długo miksować, do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przelać do formy o wymiarach 22x37 cm i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na około 20 minut.
Składniki na masę:
2 budynie śmietankowe
2 galaretki truskawkowe
250 g margaryny
litr wody mineralnej
łyżka cukru
250-300 g jagód lub borówek amerykańskich
Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać.
Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt, przykryć drugą częścią.
Składniki na polewę:
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
100g margaryny
1 łyżka cukru pudru
Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Jak wspomniałyśmy wyżej najlepiej aby ciasto spędziło noc w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://banana-smiles.blogspot.com/2015/07/ciasto-jagodowe-z-masa-smietankowo.html