Wykonanie
Sezon
jagodowy w pełni, więc to idealna
pora, aby przygotować smakołyki z tych
owoców. My proponujemy wam pyszny placek
jagodowy, który dzięki idealnej równowadze
między słodkim
biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już tylko pół blachy.Składniki na
biszkopt:6
jajek1,5 szklanki
cukruopakowanie
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
mąkiŻółtka oddzielić od
białek. Z
białek ubić pianę mikserem, dodać
cukier i dalej miksować. Dodać
żółtka i
proszek do pieczenia, miksować, Na koniec wsypać
mąkę i długo miksować, do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę przelać do formy o wymiarach 22x37 cm i piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na około 20 minut.Składniki na masę:2 budynie
śmietankowe2
galaretki truskawkowe250 g
margarynylitr
wody mineralnejłyżka
cukru250-300 g
jagód lub
borówek amerykańskichPół litra
wody zagotować w garnku z łyżką
cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy
woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie
galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać
margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać
jagody, całość wymieszać.Gorącą masę wylać na przekrojony na pół
biszkopt, przykryć drugą częścią.Składniki na polewę:3 łyżki
wody3 łyżki
kakao100g
margaryny1 łyżka
cukru pudruDo rondelka wlać
wodę i rozpuścić w niej
cukier Następnie dodajemy pokrojoną
margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane
kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto.Jak wspomniałyśmy wyżej najlepiej aby ciasto spędziło noc w lodówce.Smacznego :)