Wykonanie
Urodzinki, to poza Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą, jeden z najpiękniejszych i najbardziej magicznych dni w roku. moje Piąte Urodziny, to chyba pierwsze, które tak dobrze pamiętam :)
Składniki :
Biszkopt:- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
cukru,- 6 jaj,- łyżeczka
proszku do pieczenia,-
olejek pomarańczowy,-
masło do wysmarowania blachy + odrobina
bułki tartej,- miska, kubek, mikser, blacha.Krem:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- 0,5 l
mleka,- 6 łyżek
cukru,- kostka
masła,- zielony
barwnik spożywczy (ja używam barwniki w żelu),- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.Dodatkowo:- miska, sitko, długi i ostry nóż, deska,- puszka
brzoskwiń,-
cukrowe pisaki i perełki.Wykonanie:
Biszkopt:1.
Jaja- żółtka oddzielam od
białek.
Białka wrzucam do miski, a
żółtka do kubka.2. Do
białek dodaję
cukier i ubijam na gładka, puszysta masę. Następnie, wciąż miksując,dodaję stopniowo
żółtka.3. Do masy wsypuję
mąkę oraz
proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Na samymkońcu do ciasta dodaję kilka kropli (ok. 4-5)
olejku pomarańczowego.4. Ciasto przekładam do wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą blachy.5. Piekę ok. 40 minut w 180 st. C.Krem:1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego
mleka i rozpuszczam w nim
budyń.2. Resztę
mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek
cukru i zagotowuję.3. Do gotującego się
mleka przelewam
mleczno-budyniowy roztwór i dokładnie mieszam,aż do całkowitego zgęstnienia. Ważne żeby nie powstały grudki.4.
Masło wyciągam z lodówki, a
budyń pozostawiam do ostygnięcia.5. Miękkie
masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodajęstopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę
mleka, ajeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce
masła, aż do uzyskania odpowiedniejkonsystencji.6. Krem dzielę na dwie części. 1/3 odkładam, a do reszty dodaję ok. 10 kropli zielonego
barwnika spożywczego i dokładnie miksuję.Następnie:1.
Biszkopt tnę na trzy warstwy. 4-5 połówek
brzoskwiń odsączam za pomocą sitka i tnęna cieniutkie paski.2. Zalewą z
brzoskwiń nasączam stopniowo każdy z
biszkoptowych krążków. Robię topowoli za pomocą łyżki stołowej. Zużywam do tego celu ok. połowy zalewy znajdującejsię w puszce.3. Górę pierwszej biszkoptowej warstwy smaruję kremem bez
barwnika spożywczego iukładam na niej kolejny
biszkoptowy krążek.4. Kolejną warstwę
biszkoptu pokrywam tym samym kremem co poprzednią i pociętymiw plastry
brzoskwiniami. Następnie układam ostatnią
biszkoptową warstwę.5. Górę i brzegi
tortu pokrywam warstwą zielonego kremu. Brzegi obsypuję cukrowymiperełkami, a górę
tortu dekoruję przy pomocy
cukrowych pisaków.