Wykonanie
Pomysł na crumble
śliwkowe z
borówkami powstał tak szybko jak robi się ten deser! Wystarczy chwila. Akurat mamy sezon na
śliwki i jeśli tylko macie kilka w domu, możecie wyczarować taki deser! Warto przed zrobieniem deseru spróbować czy
śliwki są kwaśne czy nie i w zależności od tego jak kto lubi dosłodzić. Do pysznej
herbaty przepis jak znalazł! :)
składniki:600 g
śliwek4 garście
płatków owsianych pełnoziarnistych2 łyżki
mąki orkiszowej2 garście
orzechów włoskich150 g
masłagarść
borówek1 łyżeczka
cukrudo doprawienia
śliwek:
cynamon,
imbir, gałka muszkatałowa, 2 łyżeczki
cukruFormę ceramiczną (żaroodporną) smarujemy dokładnie
masłem.
Śliwki myjemy i kroimy na połówki. układamy w naczyniu.
Śliwki posypujemy
cukrem i
przyprawami. W drugiej misce łączymy
płatki, posiekane
orzechy,
mąkę i
cukier.
Masło kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Łączymy dokładnie ze sobą i posypujemy całą kruszonką przygotowane wcześniej
śliwki. Na wierzchu posypujemy
borówkami. Crumble pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-45 minut. Podajemy gorące. Świetnie smakuje z
lodami waniliowymi lub
jogurtem.