Wykonanie
A gdyby tak zacząć dzień od miseczki aksamitnej,
mleczno-bananowej owsianki z pysznymi dodatkami? Ja jestem jak najbardziej na TAK i mam nadzieję, że Was również nie trzeba będzie długo namawiać. W końcu jak tu się oprzeć takiej przyjemności?
Ostatnimi czasy zauważyłam, że bardzo zmienił się mój gust w kwestii kulinariów. Zupełnie straciłam ochotę na ostre potrawy i produkty, dlatego też stawiam na bardziej łagodne smaki, a standardowa owsianka, zazwyczaj intensywnie cynamonowa, teraz gości na moim
stole w zupełnie innej odsłonie.
Oczywiście nie ma owsianki bez
masła orzechowego. Tym razem jest to delikatne
masło z
orzechów nerkowca . Nieco mniej popularne, ale równie pyszne, jak to w wersji fistaszkowej.
Masło to część przesyłki otrzymanej od firmy Myprotein . Aż w 96% składa się ono z
orzechów! Pozostałe 4% to organiczny
olej słonecznikowy. Co się tyczy wartości odżywczych- te również przedstawiają się bardzo korzystnie- ponad 20%
białka i duża ilość tłuszczów nienasyconych, sprawiają, że to doskonały produkt dla osób aktywnych fizycznie oraz zdrowo odżywiających się. Do oceny pozostaje smak, ale o tym, że jest wręcz idealny, nie muszę już chyba wspominać?Dzisiejsza owsianka to
miks złożony z tradycyjnych
płatków oraz bogatych w błonnik
otrębów owsianych. Nie ma tu żadnego kombinowania- aksamitny
mleczno-
bananowy smak, dla mnie- strzał w dziesiątkę. Dla uzyskania lepszej konsystencji polecam wstępne przygotowanie wieczorem i wstawienie do lodówki. Cała porcja to 457kcal w tym 19,6g
białka, 15,3g tłuszczu,58g węglowodanów oraz 8,5g błonnika .
SKŁADNIKI:25g
płatków owsianych górskich20g
otrębów owsianych250ml
mleka 0,5% lub
napoju sojowego bez
cukru20g
masła z
orzechów nerkowca80g
banana bez skórkiPRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane oraz
otręby wsypać do garnuszka i zalać
mlekiemGotować na małym ogniu często mieszając60g
banana rozgnieść na talerzyku widelcem i dodać do owsianki pod koniec gotowaniaGotować jeszcze przez kilka minut do uzyskania gęstej, kleistej konsystencjiPodawać z
masłem orzechowym i pozostałą częścią
bananaSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog