Wykonanie
Składniki:1 szklanka
ryżu długoziarnistego2 szklanki
wody1 łyżeczka
kurkumypół
kostki rosołowejolejsól do smaku6-8 pałek z
kurczakarękaw do pieczenia
przyprawa do kurczakaDodatkowo:rękaw do pieczeniaSposób przyrządzenia:Pałki umyć, osuszyć i natrzeć
przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki na min.1 godz.Następnie włożyć pałki do rękawa, zamknąć dołączonymi zapinkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na ok. 1 godz. (10 min. przed końcem pieczenia folię można rozciąć i rozchylić, aby skórka na
kurczaku była bardziej chrupiąca)W międzyczasie
ryż przepłukać z 4
razy, zalać go dwoma szklankami
wody. Dodać pół
kostki rosołowej,
kurkumę,
sól,
olej i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. do miękkości
Ryż ułożyć na talerzu w kształt
serca, na środek położyć dwie pałki z
kurczaka i polać sosem, który się z nich wytworzy. Podawać z surówką.
