ßßß
Doszły mnie słuchy, że niektórzy z Was są bardzo zabiegani? I nie mają czasu na przygotowania II śniadania do pracy albo szkoły. Z pomocą mogą przyjść gotowe przekąski, które coraz częściej widuje się w sklepach, i są na pewno lepsze od przysłowiowego ciasta do kawy. Zaznaczam jednak, że najpewniejsi posiłku będziecie wtedy, gdy przygotujecie go sami. Dzisiaj pod lupą dwa ciastka: jęczmienne i owsiane .
Składniki ciastka Sante, Ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym bez pszenicy: jęczmień 52,8% (płatki jęczmienne, mąka jęczmienna), cukier trzcinowy, tłuszcz palmowy, siemie lniane 10%, syrop glukozowy, serwatka w proszku (mleko), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu; ekstrakt słodu jęczmiennego, aromaty.Charakterystyka produktu: waga 30 g, 2 ciastka.
Składniki ciastka Elovena, Ciastko owsiane z cynamonem : pełnoziarniste płatki owsiane i otręby owsiane (26%), margaryna (olej i tłuszcze roślinne, woda, sól, aromaty, witamina A i D2), cukier, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, mąka pszenna, preparat owocowy 6% (jabłka, cukier, aromaty), gluten pszenny, płatki żytnie, cynamon, składnik spulchniający (E 450, E 500), błonnik roślinny, sól.Charakterystyka produktu: waga 30g, 1 ciastko.
Czy warto jeść takie ciastka?Dlaczego nie? Jeśli są one efektem wprowadzenia zmian nawyków żywieniowych zamiast marsa, snickersa czy drożdżówki, to oczywiście jestem za. Porcje ciastek są dobrą opcją na przekąskę, a więc II śniadanie lub podwieczorek.Wartość odżywcza ciastek Sante 136 kcal / Elovena 140 kcalZ szerokiej gamy słodyczy i przekąsek na rynku, te ciastka zasługują na uwagę. Jednak najlepsze są te własnej domowej produkcji.Z jakimi produktami łączyć ciastka?Można zjeść je z jogurtem, kefirem, sokiem warzywnym. Owocowe sałatki to także dobre połączenie z ciastkiem, zwłaszcza na II śniadanie.Próbowaliście te ciastka?