Wykonanie
Doszły mnie słuchy, że niektórzy z Was są bardzo zabiegani? I nie mają czasu na przygotowania II śniadania do pracy albo szkoły. Z pomocą mogą przyjść gotowe przekąski, które coraz częściej widuje się w sklepach, i są na pewno lepsze od przysłowiowego ciasta do
kawy. Zaznaczam jednak, że najpewniejsi posiłku będziecie wtedy, gdy przygotujecie go sami. Dzisiaj pod lupą dwa
ciastka: jęczmienne i owsiane .
Składniki
ciastka Sante,
Ciasteczka jęczmienne z
siemieniem lnianym bez pszenicy: jęczmień 52,8% (
płatki jęczmienne,
mąka jęczmienna),
cukier trzcinowy, tłuszcz
palmowy,
siemie lniane 10%,
syrop glukozowy,
serwatka w proszku (
mleko), substancje spulchniające: węglany
sodu, węglany amonu; ekstrakt słodu jęczmiennego, aromaty.Charakterystyka produktu: waga 30 g, 2
ciastka.
Składniki
ciastka Elovena,
Ciastko owsiane z
cynamonem : pełnoziarniste
płatki owsiane i
otręby owsiane (26%),
margaryna (
olej i
tłuszcze roślinne,
woda,
sól, aromaty, witamina A i D2),
cukier,
skrobia ziemniaczana,
białko sojowe,
mąka pszenna, preparat
owocowy 6% (
jabłka,
cukier, aromaty), gluten pszenny,
płatki żytnie,
cynamon, składnik spulchniający (E 450, E 500), błonnik roślinny,
sól.Charakterystyka produktu: waga 30g, 1
ciastko.
Czy warto jeść takie ciastka?Dlaczego nie? Jeśli są one efektem wprowadzenia zmian nawyków żywieniowych zamiast marsa, snickersa czy drożdżówki, to oczywiście jestem za. Porcje
ciastek są dobrą opcją na przekąskę, a więc II śniadanie lub podwieczorek.Wartość odżywcza
ciastek Sante 136 kcal / Elovena 140 kcalZ szerokiej gamy
słodyczy i przekąsek na rynku, te
ciastka zasługują na uwagę. Jednak najlepsze są te własnej domowej produkcji.Z jakimi produktami łączyć ciastka?Można zjeść je z
jogurtem,
kefirem,
sokiem warzywnym.
Owocowe sałatki to także dobre połączenie z
ciastkiem, zwłaszcza na II śniadanie.Próbowaliście te ciastka?