Wykonanie
Czarodziejskie smoothie z czarnych,
leśnych owoców...

Ci, którzy od czasu do czasu odwiedzają tego bloga, wiedzą już na pewno, że jestem miłośniczką koktajli
owocowych. Tym razem smoothie
jeżynowe z dodatkiem
otrąb owsianych. Pyszne!Dlaczego jeżyny?
Owoce te są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek
rakowych. Dostarczają też sporo witaminy C dla odporności, witaminy K dla mocnych kości, witaminy E - witaminy młodości dla pięknej, gładkiej skóry.
Jeżyny zawierają też sporo błonnika, przyspieszają przemianę materii, są więc zalecanym składnikiem diet odchudzających.W takim koktajlu smakują wybornie! :)Składniki (na dwie porcje):200 g
jeżyn,250-300 ml
jogurtu naturalnego lub
kefiru,4 łyżki
otrąb lub
płatków owsianych Symbio,2 łyżki
syropu z agawy lub
miodu,kilka kostek
lodu.Przygotowanie:Myjemy
owoce. Wszystkie składniki, łącznie z kostkami
lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy 2-3 minuty.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))