ßßß Cookit - przepis na Warjacje inspirowane Szwajcaria czyli klopsiki fondue z sosem serowym i pieczonym purée

Warjacje inspirowane Szwajcaria czyli klopsiki fondue z sosem serowym i pieczonym purée

nazwa

Wykonanie

Kiedy nożyk z Victorinox trafił w moje ręce zaczęłam się zastanawiać czy Szwajcaria to dla mnie coś więcej niż czekolada ,ser i scyzoryki? Okazało się ze nie... a ich kuchnia to tak jak by połączyć Francję z Bawaria dodać czekoladę i krzyżyk na drogę ;) Zabrałam się do szperania w internecie co ci Szwajcarzy tak naprawdę jedzą : ser,białe wino , ziemniaki i mięso to są jakieś tam podstawy i z tego własnie zestawu postanowiłam coś upichcić ,ale przy końcu kiedy na talerzach zostały smętne resztki a wszyscy już poobgryzali i wycmokali to co było na patyczkach przypomniało mi się o winie...
Co do sosu dobór serów jest niezwykle ważny nadaje potrawie charakterystyczny ostro słodkawy smak jak w fondue. Oba serki znalazłam w delikatesach na A (ponoć jeden prosto ze Szwajcarii a drugi z Francji ) Klopsiki są na patyczkach aby można było je swobodnie maczać w sosie.
Składniki na pulpeciki
300 gr szynki wieprzowej zmielonej
300 gr wołowego gulaszowego
1 por
10 plasterków boczku parzonego
kilka patyczków bambusowych
sol , pieprz , kwiat muszkatołowy
Składniki na puree
1 kg ugotowanych ziemniaków
4-5 łyżek maki
2 jajka
pól szklanki mleka 2%
centymetrowej grubości pasek masła
oliwa
sol , pieprz , świeży lubczyk
słonecznik łuskany
Składniki na sos
10 dkg sera gruyère
10 dkg sera farmerskiego
30 dkg sera babuni od serenady
sol ,pieprz ,kwiat muszkatołowy
śmietanka 30% 200 ml
2 łyżki miękkiego masła
2 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do malaksera z mlekiem ,masłem , maka
dorzucamy przyprawy i 3 listki posiekanego lubczyku
zielona cześć pora kroimy pod katem na 3-4 cm kawałki oczka
Mięso mieszamy z przyprawami
Biała cześć pora ok 4 cm kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy
formuje spore kulki , owijam boczkiem
wtykam w każdą kulkę polowe patyczka namoczonego wcześniej przez 10 min w wodzie
Nastawiam piekarnik na 200 C i wkładam kuleczki na 20 minut
potem spryskuje je oliwa i dokladam puree
Purre wykładam na listkach , posypuje słonecznikiem piekę jeszcze 15 minut
,spryskuje oliwa i dokładam ok 10 minut do zarumienienia
resztę masy ziemniaczanej smażę na patelni w formie placków
Aby przygotować sos składniki wystawiam ok 1h wcześniej z lodówki w rondelku rozpuszczam masło ze śmietaną i przyprawami
dodaje starty ser mieszam aż do rozpuszczenia na koniec dodaje dwa jajka i szybciutko mieszam aby nie powstały grudki
Smacznego!
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/08/warjacje-inspirowane-szwajcaria-czyli.html