Wykonanie
Kiedy nożyk z Victorinox trafił w moje ręce zaczęłam się zastanawiać czy Szwajcaria to dla mnie coś więcej niż
czekolada ,
ser i scyzoryki? Okazało się ze nie... a ich kuchnia to tak jak by połączyć Francję z Bawaria dodać
czekoladę i krzyżyk na
drogę ;) Zabrałam się do szperania w internecie co ci Szwajcarzy tak naprawdę jedzą :
ser,
białe wino ,
ziemniaki i
mięso to są jakieś tam podstawy i z tego własnie zestawu postanowiłam coś upichcić ,ale przy końcu kiedy na talerzach zostały smętne resztki a wszyscy już poobgryzali i wycmokali to co było na patyczkach przypomniało mi się o
winie...Co do sosu dobór
serów jest niezwykle ważny nadaje potrawie charakterystyczny ostro słodkawy smak jak w fondue. Oba
serki znalazłam w delikatesach na A (ponoć jeden prosto ze Szwajcarii a drugi z Francji ) Klopsiki są na patyczkach aby można było je swobodnie maczać w sosie.

Składniki na pulpeciki300 gr
szynki wieprzowej zmielonej300 gr wołowego gulaszowego1
por10 plasterków
boczku parzonegokilka patyczków
bambusowychsol ,
pieprz , kwiat muszkatołowy

Składniki na puree1 kg ugotowanych
ziemniaków4-5 łyżek
maki2
jajkapól szklanki
mleka 2%centymetrowej grubości pasek
masłaoliwasol ,
pieprz , świeży
lubczyksłonecznik łuskanySkładniki na sos10 dkg
sera gruyère10 dkg
sera farmerskiego30 dkg
sera babuni od serenadysol ,
pieprz ,kwiat muszkatołowy
śmietanka 30% 200 ml2 łyżki miękkiego
masła2
jajkaWykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do malaksera z
mlekiem ,
masłem ,
makadorzucamy
przyprawy i 3 listki posiekanego
lubczykuzielona cześć
pora kroimy pod katem na 3-4 cm kawałki oczka
Mięso mieszamy z
przyprawamiBiała cześć
pora ok 4 cm kroimy w kosteczkę i dodajemy do masyformuje spore kulki , owijam
boczkiemwtykam w każdą kulkę
polowe patyczka namoczonego wcześniej przez 10 min w wodzieNastawiam piekarnik na 200 C i wkładam kuleczki na 20 minut
potem spryskuje je
oliwa i dokladam puree
Purre wykładam na listkach , posypuje
słonecznikiem piekę jeszcze 15 minut,spryskuje
oliwa i dokładam ok 10 minut do zarumienieniaresztę masy ziemniaczanej smażę na patelni w formie plackówAby przygotować sos składniki wystawiam ok 1h wcześniej z lodówki w rondelku rozpuszczam
masło ze
śmietaną i
przyprawamidodaje
starty ser mieszam aż do rozpuszczenia na koniec dodaje dwa
jajka i szybciutko mieszam aby nie powstały grudkiSmacznego!