ßßß Cookit - przepis na Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną

Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zainwestowałem w końcu w oświetlenie do robienia zdjęć. Jak widać na załączonym obrazku, testy nowej żarówki (125W; 5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy porównać np. ze zdjęciami tołkanicy robionymi przy zwykłych żarówkach: klik). W moim nowym „studiu” zadebiutowała pierś z kurczaka, smażona z gruszką i żurawiną. Uważam to danie za całkiem udany eksperyment. Nawet moje małe szkodniki były zachwycone tym połączeniem.
Składniki:
pierś z kurczaka
dwie gruszki
100 gram świeżej żurawiny
2 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka, bazylia
olej do smażenia
Pierś pokroiłem na małe kawałki, posypałem przyprawą do kurczaka i odstawiłem do lodówki. Pokrojoną w kostkę gruszkę podsmażyłem na patelni, tak żeby się trochę skarmelizowała. Dodałem żurawinę, miód i pierś. Smażyłem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanego kurczaka podałem z ryżem przyprawionym szafranem i z surówką.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2014/02/kurczak-z-karmelizowana-gruszka-i.html