ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe z pomarańczą

Powidła śliwkowe z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Niesamowite jest to, jak pyszne są te powidła! Dodatek skórki i soku z 1 pomarańczy na 1 kg śliwek może zdziałać takie cuda ;-). Powidła gotowałam przez dwa dni, bez dodatków żelujących, zachowały przepiękny śliwkowy kolor i smakują OBŁĘDNIE. Idealne na zimę, do słoiczków, obok powideł tradycyjnych, u mnie na szybkie wykorzystanie. Tak szybkie - że kolejny przepis na blogu będzie właśnie z ich udziałem ;-).
Składniki na 2 nieduże słoiczki:
1 kg śliwek węgierek
pół szklanki wody
skórka otarta i sok z 1 dużej pomarańczy
250 g cukru
Śliwki odpestkować. Umieścić w szerokim garnku. Dodać wodę oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, następnie gotować około 15 minut lub do miękkości śliwek. Odkryć, przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i z powrotem przelać do garnka.
Do puree śliwkowego dodać cukier. Gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do zredukowania wody w puree śliwkowym przynajmniej o połowę. Gotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni.
Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli po około 1 minucie na ich powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić. Można zapasteryzować (nie jest to jednak konieczne, jesli wrzące powidła zostały przelane do wyparzonych słoików i dobrze zamknięte).
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
Uwaga: do powideł nadają się wszystkie śliwki, ale od ich odmiany będzie zależała ilość cukru, jaką należy dodać do przetworów. Od odmiany śliwek będzie zależał również kolor otrzymanych powideł /użyłam śliwek President/.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/powidla-sliwkowe-z-pomarancza