Wykonanie
Deser ten miałam okazję zjeść w pewnej pizzeri jako przekąska przed podaniem zamówienia. Wprawdzie ja wybrałam surówkę z
kapusty ale mój Skarb wziął właśnie to i praktycznie zmusił mnie do spróbowania, bo ja nie przepadam za takimi mieszankami. Mało tego posmakowało mi i to bardzo. W ogóle nie czuć było smaku
ryżu. Kto by pomyślał, że
ananas a właściwie
syrop z
ananasa i
ryż dadzą takie świetne połączenie.
Składniki :torebka
ryżupuszka
ananasa ( 300 g )
Ryż gotujemy, studzimy ( należy pilnować aby nie był rozgotowany ). Z puszki wyciągamy 5 plastrów
ananasa ( jeśli jest już w kawałkach to używamy około pół puszki ), kroimy na cząstki ( wielkość dowolna ). Ostudzony
ryż przekładamy do miski, zalewamy
sokiem ( całą zawartością puszki ), dorzucamy pokrojonego
ananasa i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny aby
ryż dobrze nasiąkł. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru
syropu na sitku.Smacznego :)