Składnikibiszkopt:5 jaj3/4 szklanki cukru kryształu180 g maki50 g orzechów włoskich1 budyń śmietankowy1 biała czekolada2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa:2 kostki masła5 jajek3/4 szklanki cukru kryształu1 cukier waniliowy2 łyżki kakao1/2 kieliszka spirytusudo nasączenia1/2 szklanki mocnej herbaty1/2 kieliszka wódkido dekoracji:1 śmietana 30% (330ml)2 śmietan-fixy1 łyżka cukru pudruwiórki kokosoweperełki cukroweozdoby z przepisuczekolada plastycznaSposób przygotowaniaZ podanych składników przygotować biszkopt, na końcu dodać zmielone orzechy i posiekana czekoladę. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy 23 cm i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części.Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, a następnie ubijać na parze aż piana będzie gorąca. Wystudzić, co jakiś czas mieszając.Kakao zalać odrobina wrzącej wody i wystudzić. Miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać sparzone kakao i wódkę.Masę podzielić na 2 części. Biszkopta nasączyć i rozsmarować masę. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę masy. Przykryć ostatnim krążkiem.Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch. Ozdobić perełkami. Boki tortu obsypać wiórkami.Z czekolady plastycznej przygotować ozdoby. Udekorować wierzch tortu. Tort schłodzić.Darmowy Hosting CBA.PL