Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa podwawelskaZapiekanka pieczarkowa »
Polędwica dojrzewająca w stylu Hiszpańskim

Składniki:-
schab,
polędwiczki wieprzowe-
czosnek-
jogurt z żywymi kulturami bakterii- peklosól-
papryka Pimentone
Schaby nie obrabiamy pozostawiamy z warkoczem i mizdrą.
Mięso peklujemy na mokro 2-3 dni, nie dłużej. Solankę przygotowujemy wg. tabeli. Do solanki dodajmy
jogurt w ilości ok. 100 ml na litr zalewy. Dodajemy rozciśnięty
czosnek. Peklowanie prowadzimy w temperaturze pokojowej 20-25 stopni. Zapoczątkuje ona i przyśpieszy proces dojrzewania
mięsa. Po zapeklowaniu wyciągamy
mięso. Sporządzamy zalewę
paprykową. Na litr
wody dajemy ok. 100g
papryki Pimentone oraz jedną główkę rozciśniętego
czosnku. Wkładamy
mięso i odstawiamy w chłodne miejsce o temp 10-15 stopni. na 3-5 godzin. Następnie wyjmujemy
mięso i wieszamy na hakach lub pętli z przędzy w chłodnym pomieszczeniu na 1 dobę celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni. Dalej prowadzimy dojrzewanie
mięsa w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu o temp do 10-15 stopni i wilgotności 70-80%. Dodatkowo można
mięso obtoczyć przed dojrzewaniem w grubej warstwie
papryki. Tak pozostawiamy
mięso na około tydzień obserwując i sprawdzając stan jego powierzchni i zapach. Następnie przenosimy do lodówki i pozostawiamy na kolejny tydzień lub dwa.poniedziałek, 20 lipca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter