ßßß Cookit - przepis na Budujemy wędzarnię

Budujemy wędzarnię

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Budujemy własną wędzarnię - ...
Budujemy własną wędzarnię - ... »
Budujemy własną wędzarnię - część III
Budujemy własną wędzarnię - część III
Podstawowe projekty wędzarni z paleniskiem bezpośrednim muszą się charakteryzować dobrą izolacja termiczna , wentylacją i wielkością paleniska i samej komory.
W praktyce, zawór dymny – szyber i deflektor płomieniowy.
Wykonanie wędzarni wymaga pewnych umiejętności z zakresu budowlanego.
Jak wyliczyć nachylenie daszku lub kanału dymnego.
Przy budowie własnej wędzarni musimy pamiętać o podstawowych warunkach
Wielkość paleniska ustalamy na nie mniejszą jak ¼ m ² dla małych wędzarni
Odizolowanie paleniska od wpływu gruntów – wilgoci
Odpowiedni dostęp i obsługa
Zachowanie bezpieczeństwa pożarowego
Wejście do kanału dymnego w palenisku powinno byś oddalone tak, żeby nie nagrzewać i wprowadzać płomienie do samego kanału
Kanał dymny, jeżeli zastosujemy robimy możliwie najkrótszy i z obowiązkowym dużym deflektorem zamontowanym przy ujściu w komorze wędzarniczej
Komorę budujemy z odpowiednich materiałów i izolacji przed stratami energii cieplnej
Takie rozwiązanie gwarantuje udane wędzonki.
Bardzo dobre i proste rozwiązanie regulacji ciągu komory i ujścia dymu. Nie powoduje skroplin i refluksu. Wieszanie wędzonek też można ułatwić na różne sposoby.
Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu na uniwersalną wędzarnię, powstał projekt na zamówienie WD.
W projekcie zostały uwzględnione wszystkie problemy występujące w amatorskich wędzarniach.
Projekt jest poglądowy o wymiarach pozwalających przerób 80 kg wyrobów i można modyfikować, dokonywać zmian do własnych potrzeb. Gabaryty komory i paleniska zostały optymalnie dobrane do właściwości opałowej drewna. Dlatego przed wprowadzeniem znacznych zmian należy skontaktować się z autorem.
Opcja - do paleniska można wkładać szufladę z mączką drzewną lub opalać bezpośrednio w szufladzie drewnem
D rzwi komory otwierane z maksymalną szerokością ułatwiają załadunek wsadu
Podgląd przez dodatkowe drzwiczki nie powoduje znacznego schłodzenia komory.
KOMORA WĘDZARNICZA
Praktycznie komorę można budować z każdych materiałów. Należy jednak pamiętać o toksyczności niektórych materiałów. Najlepszym i dostępnym materiałem jest surowiec, który posiada wysoki współczynnik termiczny przenikania ciepła. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zrobienie komory z drewna i wyłożeniem od wewnątrz blachą. Pomiędzy blachę i drewno wkładamy izolacja termiczna, wełnę mineralną. Przy budowie komory z ceramiki można zastosować podobne rozwiązanie z blachą i ociepleniem. Należy pamiętać o dylatacji w celu pozbycia się wilgoci z ceramiki i wełny mineralnej.
Odprowadzenie dymu należy zrobić bezpośrednio szczelinami, dachem uchylnym.
Komory metalowe należy ocieplić – odizolować od warunków zewnętrznych. Drzwiczki do komory należy zrobić możliwie duże i wysokie w celu ułatwienia wkładania i wyciągania wsadu na kijach wędzarniczych oraz szybkiemu przewietrzeniu komory.
Preferuję drewniane komory tylko dlatego, że drewno posiada wysoki współczynnik izolowania temperatury, jest dostępnym, wdzięcznym materiałem konstrukcyjnym, tanim i spełniającym wszystkie normy pod względem zdrowotnym. Odpowiednio wyeksponowane nadaje konstrukcji wspaniały klimat i harmonizuje w ogrodzie z altankami.
Jeżeli jednak zdecydujemy się na komorę murowaną należy odpowiednio zaizolować termicznie od wewnątrz..Wystarczy odpowiedniej grubości drewno.
Preferowane rożne rodzaje ścianek komory wędzarniczej.
Cd. cz. IV
wtorek, 12 listopada 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/11/Budujemy-wlasna-wedzarnie-czesc-III.html