ßßß
Przepis doskonale znany naszym prababkom i dziadkom, a rzadziej naszym ojcom i nam.Prosty i smaczny, pożywny i zdrowy!Składniki:- kawałek słoniny takiej na co najmniej trzy palce,- dużo soli kamiennej ok. 10kg.Do drewnianej skrzynki wsypujemy dużo soli. Tyle aby można było w niej zakopać słoninę. Pod nią musi być też warstwa co najmuje 5 cm soli. Wkładamy kawałek słoniny lub kawałki i obsypujemy solą. Każdy kawałek musi być od siebie oddzielony grubą warstwą soli. Wszystko zasypujemy solą tak z 5-10cm i wynosimy w chłodne suche miejsce. Ja trzymałem to w garażu. Zostawiamy co najmniej na dwa miesiące. Im dłużej leży tym będzie słoninka lepsza.Tak wyglądął po częściowym je odkopaniu:
Najlepiej smakuje pokrojoną w cieniutkie płatki np. na ciemnym chlebie i oczywiście z kieliszkiem gorzałeczki.W przepisie można zastosować przed włożeniem w sól nacieranie przyprawami typu pieprz, ziele angielski, listek laurowy i czosnek.Smacznegoponiedziałek, 28 lutego 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter