ßßß
Przygotowanie węgorza do wędzenia jest bardzo ważne, ponieważ ma to duży wpływ na jego smak i estetyczny wygląd. Należy go bardzo starannie oczyścić i wyszlamować w gruboziarnistym piasku lub grubej soli kamiennej.Następnie patroszymy węgorza i myjemy.Przygotowujemy solankę 40-50g soli na 1 litr wody. Wkładamy węgorze, wstawiamy do pomieszczenia o temp ok. 6 stopni i solimy ok 12-18h.Następnie wyjmujemy z solanki i suszymy. Zawieszamy na sznurku. Dobrze jest też włożyć wykałaczki lub patyczki do brzucha węgorza celem lepszego przewędzenia - jak na foto z lewej.Rozgrzewamy wędzarnię do temp ok 40 stopni i wkładamy węgorze i suszymy. Po osuszeniu podnosimy temp. do ok. 50 stopni i wędzimy gęstym dymem do uzyskania odpowiedniego koloru. Dalej podnosimy temp. na ok 45-1h do ok. 80 stopni. Należy uważać aby na tym etapie zbytnio nie przesuszyć węgorzy w zależności od ich wielkości czas może być krótszy.Smacznegoponiedziałek, 31 maja 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter