ßßß Cookit - przepis na Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc

Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Babeczki Króliczki (lub Zajączki) to idealna propozycja dla dzieci na wielkanocny stół. Maluchy będą mieć zarówno wiele zabawy podczas ich tworzenia jak i... jedzenia.
Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej.
(ok. 10 muffinek)
ciasto:
szklanka mąki
110 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
łyżka mleka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
250 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
fix do ubijania śmietany
3 łyżki cukru pudru
ok. 10 łyżek wiórek kokosowych
masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu)
odrobina różowego/czerwonego barwnika
posypka cukrowa
kawałek czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.
Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.
Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.
Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy z masy marcepanowej uszka i ogonki dla zajączków.
Z marcepanu formujemy kształt spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej).
Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem.
*warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło
źródło inspiracji: przepis na spód muffinkowy: http://kuchniabakino.blox.pl/
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/kokosowe-muffinki-babeczki.html