ßßß Cookit - przepis na Truskawki w czekoladzie - Fotokulinarnie

Truskawki w czekoladzie - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Składniki
25 sztuk truskawek, ładnych i jędrnych
150 g mlecznej czekolady
Wykonanie
szypułek nie odrywać – zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać truskawki oraz na ozdobę. Dlatego warto by do deseru wybrać naprawdę ładne truskawki. Natomiast warto dociąć końcówki szypułek (sam wystający ogonek) tak, by dało się postawić truskawki na szypułkach
truskawki umyć i zostawić do całkowitego osuszenia na papierowym ręczniku. Bardzo ważne jest by truskawki były całkowicie suche
truskawki schłodzić przez minimum 15 minut w lodówce
jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko rozpuścić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda
jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisie
schłodzone truskawki chwytać za szypułki i maczać w roztopionej czekoladzie
ustawiać na talerzu na szypułkach. Jeśli mamy problem ze stabilnym ustawieniem owoców, to można wbijać w truskawki, w sam środek szypułki, wykałaczki, trzymając za nią, maczać truskawki w czekoladzie, a następnie wbijać wykałaczki np. w połówkę twardego jabłka i w ten sposób zostawiać truskawki do stężenia
truskawki odstawić w chłodne miejsce do stężenia (najlepiej nie do lodówki, bo czekolada nam zmatowieje)
truskawki można podawać na paterze lub każdą z osobna umieścić w ozdobnych papierkach na czekoladki
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/truskawki-w-czekoladzie