Wykonanie
Składniki25 sztuk
truskawek, ładnych i jędrnych150 g
mlecznej czekoladyWykonanieszypułek nie odrywać – zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać
truskawki oraz na ozdobę. Dlatego warto by do deseru wybrać naprawdę ładne
truskawki. Natomiast warto dociąć końcówki szypułek (sam wystający ogonek) tak, by dało się postawić
truskawki na szypułkach
truskawki umyć i zostawić do całkowitego osuszenia na papierowym ręczniku. Bardzo ważne jest by
truskawki były całkowicie suche
truskawki schłodzić przez minimum 15 minut w lodówcejeśli pomijamy temperowanie
czekolady mlecznej, to należy tylko rozpuścić ją w kąpieli
wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą
wodą, do szklanej miski dać połamaną
czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć
czekolady. Uważać by do
czekolady nie dostała się
wodajeśli temperujemy
czekoladę mleczną postępujemy według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisieschłodzone
truskawki chwytać za szypułki i maczać w roztopionej
czekoladzieustawiać na talerzu na szypułkach. Jeśli mamy problem ze stabilnym ustawieniem
owoców, to można wbijać w
truskawki, w sam środek szypułki, wykałaczki, trzymając za nią, maczać
truskawki w
czekoladzie, a następnie wbijać wykałaczki np. w połówkę twardego
jabłka i w ten sposób zostawiać
truskawki do stężenia
truskawki odstawić w chłodne miejsce do stężenia (najlepiej nie do lodówki, bo
czekolada nam zmatowieje)
truskawki można podawać na paterze lub każdą z osobna umieścić w ozdobnych papierkach na
czekoladki