ßßß Cookit - przepis na " Makowiec na francuskim cieście "

" Makowiec na francuskim cieście "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« śledzie z ...
Placek żołądek »
Makowiec który piekły już nasze mamy i babcie a mojemu mężowi przypomina święta z dzieciństwa.
Duża warstwa masy makowej z bakaliami i tylko odrobina delikatnego rozpływającego się w ustach ciasta.
Składniki na ciasto:
25 dkg mąki pszennej
25 dkg masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę makową:
30 dkg maku
8 jaj
35 dkg cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli olejku migdałowego
bakalie ( siekane orzechy,rodzynki,migdały)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto:zagniatamy wszystkie składniki,owijamy ciasto w folię do żywności i odkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę makową:
mak sparzamy,studzimy a następnie mielimy dwukrotnie.
Cukier i żółtka jak ucieramy na puszystą białą masę,dodajemy mak i jeszcze chwilę ucieramy.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Do maku dodajemy ubite białka,mąkę ziemniaczaną,bułkę tartą i bakalie a następnie delikatnie mieszamy.
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki,dzielimy na 2 porcje,rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy 1 część ciasta,na ciasto dajemy masę makową,wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią rozwałkowanego ciasta.
Ciasto pieczemy około 50-60 min w 180 stopniach .
niedziela, 04 stycznia 2015, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2015/01/Makowiec-na-francuskim-ciescie.html