Wykonanie
Czas świąteczny sprzyja spotkaniom rodzinnym. Można więc poczęstować gości
nalewką własnej produkcjiMoja propozycja to
nalewki wisniowa i malinowa - już nabrały swojej mocy.Przy okazji prezentuję moje własnoręcznie zrobione butelki metodą Decoupage
SKŁADNIKI1,5 kg
owoców malin lub
wiśni lub innych2 szklanki
cukru0,5 litra
spirytusu0,5 litra
wódkiWYKONANIEPodaję przepis , który możemy zastosować do każdego rodzaju
owocówOwoce wiśni wypestkować ( zostawić kilka z pestką) ,
maliny oczywiście zostawiamy w swojej doskonałej postaci.
Owoce zalać podanym
alkoholem i zostawić na trzy tygodnie. Po tym okresie odlać
alkohol, a
owoc zasypać
cukrem pozostawić jeszcze na tydzień, dwa . Puszczą jeszcze sok. Po tym okresie połączyć sok z
alkoholem. Jesli ktoś lubi słodką
nalewkę to proponuję dać więcej
cukru. Odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na trzy miesiące. A
potem to już czas na degustację.
Owoce wiśni doskonałe do ciasta.SMACZNEGO