ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 gołąbków:
liście kapusty
szklanka suchej kaszy jaglanej
500 g pieczarek
1 cebula
masło klarowane
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Wcześniej podprażamy ją na suchej patelni. Na wrzącą wodę wrzucamy liście kapusty lub całą główkę. Nadmiar liści można wykorzystać później na łazanki lub pierogi z kapustą. Gotujemy kapustę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podduszamy i potem podsmażamy aż z patelni wyparuje woda. Na patelnię dajemy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Na liścia dajemy farsz i zwijamy go. Na dno garnka dajemy liścia kapusty i na to układamy gołąbki. Podlewamy wodą, tak aby się liść kapusty nie przypalił i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem grzybowym.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/golabki-z-kasza-jaglana-i-grzybami