Wykonanie
Składniki na 6 gołąbków:liście
kapustyszklanka suchej
kaszy jaglanej500 g
pieczarek1
cebulamasło klarowaneWykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Wcześniej podprażamy ją na suchej patelni. Na wrzącą
wodę wrzucamy liście
kapusty lub całą główkę. Nadmiar liści można wykorzystać później na łazanki lub pierogi z
kapustą. Gotujemy
kapustę.Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy posiekaną
cebulę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki i podduszamy i
potem podsmażamy aż z patelni wyparuje
woda. Na patelnię dajemy ugotowaną
kaszę jaglaną, doprawiamy
solą i
pieprzem.Na liścia dajemy farsz i zwijamy go. Na dno garnka dajemy liścia
kapusty i na to układamy gołąbki. Podlewamy
wodą, tak aby się liść
kapusty nie przypalił i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Podajemy z
sosem grzybowym.