ßßß Cookit - przepis na Domowy Sorbet Truskawkowy

Domowy Sorbet Truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Orzeźwiający, aromatyczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu truskawkowy sorbet to idealny deser i zdrowsza oraz mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów - cudowny na upalne dni.
400 g mrożonych truskawek
1 średni banan
ok. 3 łyżki cukru (jego ilość dopasowujemy według uznania)
Zmrożone truskawki siekamy w blenderze, a najlepiej w food procesorze o bardzo ostrych ostrzach. Następnie dodajemy pokrojonego banana oraz cukier i jeszcze raz wszystko miksujemy.
Powstały "mrożony mus" przekładamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w lodówce do całkowitego zmrożenia.
Gotowy sorbet truskawkowy możemy podać ze świeżymi listkami mięty lub melisy.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/07/domowy-sorbet-truskawkowy.html