ßßß
Składniki:250 g malin7 łyżek cukru1/2 szklanki wody330 ml śmietanki kremówki 30% (z lodówki !imała szczypta soluPrzygotowanie:Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki.W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno).Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy do połączenia składników (uzyskania jednolitego malinowego koloru).Tak przygotowane lody przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika. Lody podczas zamrażania mieszamy 2-3 razy (ja używam do tego celu małego widelczyka). Najlepiej po 30-40 minutach, a potem w odstępach godzinnych.Lody są gotowe po około 5 godzinach (czas ten oczywiście zależy od mocy zamrażalnika).Jeśli nie chcemy zjeść lodów od razu możemy je zostawić na dłużej, ale wówczas należy je wyciągnąć około 10-15 minut przed planowanym podaniem.U mnie lody nigdy nie doczekują dłuższego mrożenia. Po obowiązkowych 5 godzinach zostają od razu zjedzone w całości.Podajemy same lub z owocami, albo polane np. ulubionym syropem np. truskawkowo-miętowym .
Smacznego