Wykonanie
Upały ciągle doskwierają... A wiadomo, że wtedy nic lepiej nie smakuje jak zimne, kremowe
lody. Dziś zapraszam Was na mój kolejny przepis na ten pyszny, zimny deser. Tym razem o smaku
malinowym. Moja pociecha wprost uwielbia te małe, czerwone, słodkie
owoce. Dlatego, gdy podaje jej
lody o smaku
malinowym radość jest jeszcze większa. Zapraszam Was, spróbujcie.
Lody są naprawdę delikatne i kremowe, a ich kolor jest po prostu uroczy.
Składniki:250 g
malin7 łyżek
cukru1/2 szklanki
wody330 ml
śmietanki kremówki 30% (z lodówki !imała szczypta
soluPrzygotowanie:Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i wsypujemy
maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas,
malin mają się rozpaść, a
cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz
malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.
Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze
lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy.
Syrop wstawiamy do lodówki.W misce mikserem ubijamy zimną
śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą
soli. Wystarczy jak nasza
śmietanka się "napuszy" i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno).Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce)
syrop malinowy. Miksujemy do połączenia składników (uzyskania jednolitego
malinowego koloru).Tak przygotowane
lody przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika.
Lody podczas zamrażania mieszamy 2-3
razy (ja używam do tego celu małego widelczyka). Najlepiej po 30-40 minutach, a
potem w odstępach godzinnych.
Lody są gotowe po około 5 godzinach (czas ten oczywiście zależy od mocy zamrażalnika).Jeśli nie chcemy zjeść
lodów od razu możemy je zostawić na dłużej, ale wówczas należy je wyciągnąć około 10-15 minut przed planowanym podaniem.U mnie
lody nigdy nie doczekują dłuższego mrożenia. Po obowiązkowych 5 godzinach zostają od razu zjedzone w całości.Podajemy same lub z
owocami, albo polane np. ulubionym
syropem np.
truskawkowo-
miętowym .
Smacznego