ßßß
Składniki:Masa lodowa:400 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce1 szklanka mleka1 3/4 szklanki kremówki3 połówki brzoskwiń w lekkim syropiePosypka kakaowa:1 szklanka niesłodzonego (dobrego) kakao3/4 szklanki cukru pudru1 płaska łyżeczka cynamonu5 kostek gorzkiej czekolady (tartej na drobnych oczkach)Inne:1/2 szklanki truskawekPrzygotowanie:Lody:Mleko w puszce i szklankę zwykłego stawiamy na niewielkim ogniu w garnku z grubym dnem. Gotujemy do połączenia składników, ciągle mieszając (nie zagotowujemy). Studzimy, a następnie wkładamy mleczną masę do lodówki na 3-4 godziny. Wyciągamy masę i dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładko. Następnie wkładamy w pojemniczku do zamrażarki. Co godzinę wyjmujemy lody i miksujemy ponownie. Czynność tę powtarzamy około 4 razy. Przy ostatnim razie oddzielamy 1/3 lodów. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę brzoskwinie i miksujemy. Szykujemy małą formę lub inny pojemnik w którym przygotujemy nasz torcik. Wykładamy formę folią i wkładamy na przemiennie po trochę z obu mas lodowych. Przykrywamy również wierzch folią i odkładamy do zamrażalnika.Przed podaniem wyciągamy tort i dowolnie zdobimy. U mnie boki tortu są ozdobione kawałkami truskawek. Wystarczy je delikatnie "powciskać".Posypka kakaowa:Wszystkie składniki mieszamy i obficie posypujemy (przez sitko) każdy kawałek lodowego tortu. Można ozdobić, np. jedynie wierzch tortu, ale u mnie forma "kakaowego kawałeczka" najbardziej się spodobała.Smacznego