Wykonanie



Upalne lato, burzliwa miłość, kwiat paproci, bujny rozkwit wegetacji roślinnej...Tym inspirowałam się tworząc ten cierpko-słodki
napój, który mnie osobiście posmakował bardziej, niż przypuszczałam.Dodatkowo dobór
ziół nie jest przypadkowy.
Lubczyk, jak chyba wszystkim wiadomo uważany jest za
ziołowy afrodyzjak.Także pokrzywa, co już jest mniej rozpowszechnionym faktem, podnosi libido i jest środkiem silnie podniecającym.Sok z
granatu jest nie tylko bardzo zdrowym dodatkiem codziennej diety, ale także jego składniki skutecznie poprawiają samopoczucie i to nie tylko w sypialni. ;)
Syrop z
płatków dzikiej róży osładza tę nieco cierpką formę i nadaje jej subtelności.(Przy okazji ma także mnóstwo witaminy C!)Taki start na rozpoczynające się lato w postaci dobrze zmrożonego, pobudzającego zmysły
napoju nie może Was ominąć. :)(podaję przepis na pojedynczy
napój dla wybranka :) )1 torebka ziela pokrzywy w formie
herbaty Postipół łyżeczki suszonego
lubczykusyrop z
płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana
nalewka)sok z
granatu 100%2 łodyżki świeżego
lubczyku (jak rurki)kostki
lodu ze świeżą
miętąlimonka do dekoracjiŁodyżki
lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki
lodu" i oddadzą w ten sposób swój smak. :)Do tych zwykłych dodajemy po liściu
mięty.Gdy wrzucimy je do gotowego
napoju będą stopniowo uwalniały orzeźwiający, ale nienachalny aromat.
Herbatę z pokrzywy i suszony
lubczyk wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem w 2/3 wysokości naczynia.Zaparzamy według przepisu na opakowaniu
herbaty.Po odpowiednim czasie wyjmujemy torebkę z
ziołami i odciskamy, ja także pozwoliłam sobie przecedzić
napój z
lubczyku, ale nie jest to wcale konieczne, jeśli nie przeszkadzają nam liście.Czekamy aż
herbatka ostygnie.Następnie dodajemy
napoju po łyżce soku z
granatu i
syropu z
płatków róży.Wedle uznania można ilość tych składników dowolnie zmodyfikować, jednak sok z
granatu ma bardzo intensywny smak i nie należy z nim przesadzać, by nie zdominował całości.Przelewamy
napój do ulubionego kieliszka lub szklanki i wkładamy do niego dwie łodyżki zamrożonego
lubczyku.Można odstawić całą miksturę na kilka chwil do zamrażarki.Po wyjęciu dorzucamy do naczynia kostki
lodu z
miętą i delektujemy się letnim, orzeźwiającym cierpko-słodkim smakiem Nocy Kupały. :)