ßßß Cookit - przepis na 11. PRZEPIS NR 7 - DŻEM Z ARONII I JABŁEK

11. PRZEPIS NR 7 - DŻEM Z ARONII I JABŁEK

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis znalazłam na onet. pl/ gotowanie- niestety bez zdjęcia. Spodobał mi się i postanowiłam go wypróbować Tak się złożyło, że miałam akurat jeszcze aronię z działki w lodówce, więc od razu mogłam przystąpić do pracy. Oto moja produkcja dżemu:
SKŁADNIKI:
1 kg aronii
2 kg jabłek
0,5 kg cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Aronię przebieramy, płuczemy, zalewamy 1 szklanką wrzątku i gotujemy 15 min.
2. Dodajemy połowę jabłek i cukier, gotujemy ok. 30 min.
3. Zostawiamy w garnku na 1 dzień.
4. Dodajemy resztę jabłek, gotujemy aż masa będzie szklista. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę.
5. Jeszcze gorący dżem nakładamy do wysterylizowanych słoiczków.
6. Pasteryzujemy 15 min.
RADA: Można też dżem przetrzeć po ugotowaniu przez sito, aby pozbyć się pestek aronii, ja jednak wolę taki z kawałkami owoców niż przetarty, więc tego nie robiłam.
Smacznego!
Pozdrawiam!
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/10/11-przepis-nr-7-dzem-z-aronii-i-jabek.html