Wykonanie
Przepis znalazłam na
onet. pl/ gotowanie- niestety bez zdjęcia. Spodobał mi się i postanowiłam go wypróbować Tak się złożyło, że miałam akurat jeszcze aronię z działki w lodówce, więc od razu mogłam przystąpić do pracy. Oto moja produkcja
dżemu:SKŁADNIKI:1 kg aronii2 kg
jabłek0,5 kg
cukruSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Aronię przebieramy, płuczemy, zalewamy 1 szklanką wrzątku i gotujemy 15 min.2. Dodajemy połowę
jabłek i
cukier, gotujemy ok. 30 min.3. Zostawiamy w garnku na 1 dzień.4. Dodajemy resztę
jabłek, gotujemy aż masa będzie szklista. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę.5. Jeszcze gorący
dżem nakładamy do wysterylizowanych słoiczków.6. Pasteryzujemy 15 min.RADA: Można też
dżem przetrzeć po ugotowaniu przez sito, aby pozbyć się pestek aronii, ja jednak wolę taki z kawałkami
owoców niż przetarty, więc tego nie robiłam.Smacznego!
Pozdrawiam!