ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt miętowy

Ekstrakt miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Domowy aromat mięty zamknięty w butelce.
Polecam do kremów, czy serników. W pieczonym cieście go nie wyczujecie, gdyż alkohol wyparuje...Przekonałam się o tym sama :(
Składniki:
kilka gałązek świeżej mięty
ok. 150ml spirytusu
Do szczelnej buteleczki wkładamy gałązki świeżej mięty i zalewamy ją alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na kilka tygodni.
Dodałam do buteleczki jeszcze ok. 2 szczypt mięty suszonej, ponieważ ta kupiona o tej porze w marketach nie ma takiego aromatu, jak mięta ogrodowa.
Mój ekstrakt był gotowy po ok. 2-3 tygodniach.
Czy też przygotowujecie domowej roboty ekstrakty?
Miłej niedzieli!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/11/ekstrakt-mietowy.html