ßßß Cookit - przepis na Placki z amarantusem a’la ziemniaczane

Placki z amarantusem a’la ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Będąc ostatnio w sklepie, nie związanym z żywnością (bynajmniej tak mi się wydawało
)zauważyłem na półce ziarna amarantusa, jako że jakiś czas temu czytałem sporo o tym zbożu, postanowiłem je kupić by sprawdzić czy potrawy z amarantusa będą smakowały moim kochanym rozrabiakom
. Może najpierw przedstawię kilka informacji o amarantusie :
Pod względem odżywczym amarantus jest najbardziej wartościowym ze zbóż, ale jest też zbożem najmniej znanym. W Ameryce uprawiany jest od trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki.Ziarno amarantusa jest pod wieloma względami wyjątkowe. Zawiera więcej białka niż pozostałe zboża, a jednocześnie jest to białko o najwyższej wśród zbóż wartości odżywczej, gdyż w jego składzie znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, których głównym źródłem w naszej diecie pozostaje białko zwierzęce. Ze względu na pełny garnitur aminokwasów, amarantus zalecany jest w diecie wegetariańskiej, a ze względu na to, że nie zawiera białek glutenowych jest najlepszym zbożem dla osób uczulonych na gluten. I dodatkowo, żadne inne zboże nie zawiera tylu makro i mikroelementów co amarantus.
- amarantus zawiera więcej wapnia niż : mleko, mięso i inne zboża
– w amarantusie znajdziemy więcej magnezu niż w czekoladzie
– w szpinaku znajduje się mniej żelaza niż w ziarnach amarantusa
Ale koniec już tej pisaniny trzeba zabrać się do przygotowania placków
Składniki:
ziarna amarantusa – 200 g
bulion warzywny – 2 szklanki (w ostateczności może być z kostki)
jajka – 2 szt.
cebula – 1 duża
świeże sioła np. natka pietruszki
mąka owsiana – do zagęszczenia ciasta
Wykonanie:
ziarna amarantusa lekko podsmażamy na suchej patelni
podsmażona ziarna dodajemy do bulionu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut
ugotowane ziarna przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia i ostudzenia
kroimy w drobną kostkę cebulę oraz zioła,
do ostudzonych ziaren dodajemy jajka, pokrojoną cebulę i zioła, wszytko razem miksujemy i dodajemy ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane ( ilość maki może być inna w zależności od ziaren, czasem nie jest potrzebna w ogóle) a następnie dokładnie miksujemy na patelnie dodajemy łyżkę oliwy i rozgrzewamy, następnie nakładamy porcję ciasta i smażymy z każdej strony na małym ogniu
Smacznego !!
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2014/03/09/placki-z-amarantusem-ala-ziemniaczane