Wykonanie
Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta i świeżego
dżemu z fig. Odrobina
serka mascarpone,
miodu i
cynamonustanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!Uwielbiam jeść
figi w
trzech postaciach : zerwane prosto z drzewa, zapiekanei wysmażone ,czyli
dżem . Dopóki mam do nich stały dostęp ,muszę to wykorzystać i delektujęsię do woli........Składniki: /6 szt /ciasto:150 g
mąki pszennej80 g zimnego
masła1 łyżka
cukru pudru1
żółtkook. 2 łyżki zimnej
wodyszczypta
soli8 dojrzałych świeżych figsok z jednej
limonki2 łyżeczki
cukru z
wanilią1/4 szklanki
wodykieliszek
rumu lub
brandyoraz4 łyżki
serka mascarpone1,5 łyżki
miodu2-3
figi do dekoracji
cynamonmiód do dekoracji
babeczki:-
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem i szczyptą
soli.-Dodać zimne
masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki.-Wbić
żółtko, wlać
wodę i zagnieść gładkie ciasto.-Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.-Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki.-Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np.
fasolką.-Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C.-Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z
fasolką.-Każda babeczkę wypełnić
dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut.
dżem:-
Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki.-Wrzucić do rondelka, dodać
wodę /na dno /, sok wyciśnięty z
cytryny.-Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.-Dodać kieliszek trunku i wymieszać.wykończenie:-
Serek i
miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środek wystudzonych babeczek.-Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną
miodu i posypać
cynamonem.