ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z dżemem figowym

Tartaletki z dżemem figowym

nazwa

Wykonanie

Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
Uwielbiam jeść figi w trzech postaciach : zerwane prosto z drzewa, zapiekane
i wysmażone ,czyli dżem . Dopóki mam do nich stały dostęp ,muszę to wykorzystać i delektuję
się do woli........
Składniki: /6 szt /
ciasto:
150 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
ok. 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
8 dojrzałych świeżych fig
sok z jednej limonki
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/4 szklanki wody
kieliszek rumu lub brandy
oraz
4 łyżki serka mascarpone
1,5 łyżki miodu
2-3 figi do dekoracji
cynamon
miód do dekoracji
babeczki:
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli.
-Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki.
-Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto.
-Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki.
-Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i wypełnić np. fasolką.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C.
-Tarteletki piec ok.10 minut, usunąć folię z fasolką.
-Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut.
dżem:
-Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki.
-Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny.
-Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
-Dodać kieliszek trunku i wymieszać.
wykończenie:
-Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środek wystudzonych babeczek.
-Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/tartaletki-z-dzemem-figowym.html