Wykonanie
Kolejne upalne dni i kolejne eksperymenty w tworzeniu nowych
lodowych kompozycji
smakowych.Pyszny duet
lodowy z mrożonych
truskawek i świeżego
melona,a wszystko na bazie
naturalnego jogurtu.Do przygotowania deseru użyłam maszynki do
lodów, ale oczywiście można to zrobić starą, dobrze znaną metodą mrożenia w pojemniku i zamrażarce.
Lody melonowe:400 g miąższu świeżego
melona250 g gęstego
jogurtu naturalnego100 g
cukru2 łyżki
rumu2 łyżki świeżego
soku z cytrynyWykonanie:-Zmiksować miąższ
melona z
cukrem I
sokiem cytrynowym na gładką ,jednolitą masę.-Wstawić do lodówki na ok.2 godziny-Do schłodzonego
melona dodać
jogurt i ponownie krótko zmiksować.-Masę przełożyć do zmrożonej misy maszynki do
lodów.-Nastawić program na 30 min.-Kiedy masa zaczyna tężeć dodać
rum i kontynuować mrożenie.-Gotowe
lody przełożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalce .-Gdy
lody uzyskają odpowiednią konsystencję nałozyć do szklanych pucharków.
400 g
truskawek mrożonych200 g gęstego
jogurtu naturalnego150 g
cukru2 łyżki
likieru maraschino / można pominąć/Wykonanie:-
Truskawki zasypać
cukrem,dodać
likier i odstawić do odmrożenia.-Dodać mocno schłodzony
jogurt i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.-Przelać całość do zmrożonej misy maszynki do
lodów.-Nastawić czas na 30 min.-Kiedy masa zaczyna gęstnieć dodać
likier.-Gotowe
lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.