Wykonanie
Ciasto milky way bez pieczenia na spodzie z
kakaowych herbatników z pysznym
mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do
kawy.
składniki na formę 22 na 28 cm350 g
kakaowych herbatników ( typu
petit beurre )kostka
masła3/4 szklanki
mleka zwykłego1/2 szklanki
cukruopakowanie
cukru waniliowego3 szklanki
mleka w proszku ( nie granulowanego)gotowa
polewa czekoladowaprzepisDo garnka wlewamy
mleko, dodajemy
cukier oraz
cukier waniliowy, wszystko mieszamy żeby
cukier się rozpuścił, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia.Do miski przekładamy miękkie
masło i ucieramy je stopniowo wlewając wystudzone
mleko z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do masy
maślanej wsypujemy porcjami
mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem.Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy
herbatniki, na warstwie
herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę
herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą
herbatników.Wierzch ciasta polewamy gotową
polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polewą przygotowaną z
czekolady i
masła, i dokładnie ją rozprowadzamy.Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.