Wykonanie
Prosta, smaczna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca
nalewka z
wiśni w sam raz na jesienne chłodne wieczory. Idealna dla niecierpliwych smakoszy
nalewek gdyż można się nią delektować już po 2 tygodniach od momentu przygotowania.
składniki na 5 butelek półlitrowych1 kg
wiśni1 kg
cukru1 litr
spirytusu1 litr
wodyprzepisDo gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy
cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił, zagotowujemy i odstawiamy z ognia.Do dymiona o pojemności 4 lub 5 litrów wrzucamy
wiśnie, pół kilograma wydrylowanych a drugie pół z pestkami, następnie wlewamy przestudzony
syrop, dymion zamykamy korkiem i odstawiamy na jeden dzień.Następnego dnia do
wiśni wlewamy
spirytus. Naczynie ponownie zamykamy korkiem i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie potrząsamy dymionem.