Wykonanie
Smakowity i orzeźwiający jabłecznik bez pieczenia, świetnie sprawdza się w upalne dni. Wystarczy odrobinę chęci, kilka prostych składników oraz
jabłka i możemy rozkoszować się jego wybornym smakiem. Zamiast
bitej śmietany, ciasto możemy podać z
lodami waniliowymi.
składniki na tortownicę 23 cm1,5 szklanki
bułki tartej3/4 szklanki
cukru pudru3/4 kostki
masła10- 12 średnich
jabłek ( najlepiej kwaśnych )1 łyżka
cynamonu1 opakowanie
śmietany śnieżki1 opakowanie
śmietan - fixu2 kostki
gorzkiej czekoladyprzepisW garnku na małym ogniu rozpuszczamy
masło dodajemy
cukier puder oraz
bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszamy, krótką chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.Obrane ze skórki
jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Garnek z
jabłkami stawiamy na małym ogniu i wlewamy do niego ok 1/2 szklanki
wody,
jabłka smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby się nie przypaliły). Gdy
jabłka będą już miękkie wsypujemy
cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy.Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy
bułkę tartą z
masłem i
cukrem pudrem, całość dokładnie rozprowadzamy po całej tortownicy lekko dociskając łyżką.Na spodzie z
bułki tartej układamy wystudzone
jabłka dokładnie je rozprowadzając.
Śmietanę śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przed końcem ubijania wsypujemy
śmietan- fix.Na warstwie
jabłek kładziemy ubitą
śnieżkę i rozprowadzamy ją po wierzchu, gotowy jabłecznik posypujemy startą na tarce o małych oczkach
gorzką czekoladą.Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.