ßßß Cookit - przepis na Krem orzechowo-czekoladowy (bez masła)

Krem orzechowo-czekoladowy (bez masła)

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, jestem skąpa i nie kupuję takich pierdół jak nutella, masło orzechowe, gotowana kukurydza w folii, obrane ziemniaki... To jest cholernie drogie!
To pierwszy, bardzo prymitywny powód. Drugim jest namiętne czytanie etykietek. Po jaką cholerę w maśle orzechowym znajduje się "tłuszcz roślinny utwardzony"?! Albo laktoza i lecytyna sojowa w nutelli?!
Też macie taki problem? Stoicie i wybieracie kilka minut jedną rzecz, bo musi mieć jak najlepszy skład? W moim przypadku to prawie natręctwo.
I właśnie dlatego, ze skąpstwa i nerwicy, powstała moja pierwsza domowa, bezmasłowa, absolutnie zdrowa "nutella".
Składniki:
100g orzechów laskowych*
1 duże, dojrzałe awokado
75g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu (albo cukru rozpuszczonego w 2 łyżkach mleka)
4 łyżki mleka
Piekarnik rozgrzać do 160 C. Orzechy wysypać na blachę i piec przez 10 minut.
W "międzyczasie" rozpuścić czekoladę na parze i wymieszać ją z mlekiem (dokładnie!)
Awokado porządnie rozgnieść widelcem.
Wyłączyć piekarnik i wyjąć orzechy. Studzić je przez chwilę, potem zmielić.
Do blendera wrzucić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Jeżeli krem będzie zbyt twardy dolać mleka.
*Moja konsystencja wyszła taka, nie inna, bo nie mam młynka do kawy (wiecie, zazwyczaj mielę kawę w zębach).
Jeżeli też go nie posiadacie a będziecie podawać krem gościom, kupcie zmielone orzechy i prażcie je chwilę na suchej patelni. Będzie ładniej :)
Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/11/krem-orzechowo-czekoladowy-bez-masa.html