ßßß Cookit - przepis na Węgiersko-polskie: pörkölt z kopytkami

Węgiersko-polskie: pörkölt z kopytkami

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu odwiedziłam Budapeszt i obżerałam się madziarskim jedzeniem. Serio, nie pamiętam samego Budapesztu, ale właśnie naleśniki " a la Gundel ", pörkölt, halászlé i tokaji.
Niestety, kuchnia węgierska jest bardzo ciężkostrawna. Praktycznie każdy gulasz jest zagęszczany zasmażką. Poza tym Węgrzy uwielbiają wieprzowinę i tłuszcz wieprzowy (tak, tak, zasmażki są na smalcu!).
I, mimo moich najszczerszych chęci, ciężko było mi się oprzeć zawiesistym gulaszom. Na szczęście zawsze pojawia się w nich papryka, która wspomaga trawienie.
A, jeszcze trunki! Węgierski tokaj czyli moje ulubione europejskie wino... ale, do gulaszu bardziej pasuje "bycza krew". Jest cierpka, intensywnie czerwona i doskonale koi żołądek przed ubocznymi skutkami przejedzenia ;)
A teraz dość podróżniczego gadania. Pokombinowałam trochę i stworzyłam zdrowszy gulasz, bez zasmażki i mięsa wieprzowego. A, że "Polak i Węgier to dwa bratanki"... podałam z kopytkami.
Gotowałam po madziarsku z: Dobromiłą,Maggie,Shinju, Tomkiem .
Składniki na 2 porcje:
200g mięsa gulaszowego z indyka
1 średnia cebula
4 pomidory
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
200ml bulionu warzywnego
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz,
olej (do smażenia), około 1 łyżki
Pomidory umyć, sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Usunąć gniazda nasienne i zmiksować razem z bulionem.
Porcję mięsa dokładnie rozdrobnić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w średnią kostkę.
Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanym oleju, dodać mięso i dobrze podsmażyć.
Kiedy mięso będzie odpowiednie, zdjąć patelnie z ognia i dodać papryki w proszku. Dobrze wymieszać (tak by papryka pokryła mięso).
NIGDY nie dodawać papryki w proszku, kiedy patelnia jest na ogniu!
Dodać pokrojoną świeżą paprykę i smażyć przez kilka sekund. Zalać wszystko pomidorami. Gotować na małym ogniu przez 40 minut (20 minut pod przykryciem, 20 minut bez)
W międzyczasie zrobić k opytka :
200g ugotowanych ziemniaków
135g mąki pszennej
1 żółtko
sól
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. W drugim naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać do ziemniaków. Delikatnie przemieszać i dodać żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na kawałki, uformować wałeczki o średnicy 3cm i pokroić ukośnie.
Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 10-15 minut (aż wypłyną).
Gulasz podawać w głębokim talerzu z kopytkami.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/09/wegiersko-polskie-porkolt-z-kopytkami.html