ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z włoską nutą

Zupa pomidorowa z włoską nutą

nazwa

Wykonanie

Przepisów na zupę pomidorową jest mnóstwo, ale tym razem chciałam podać trochę inny, który z pewnością urozmaici Wam codzienne obiady. Moim zamiarem było ugotowanie zwykłej zupy, która w efekcie okazała się zupełnie niezwykła. Polecam takie miłe urozmaicenia :)
Składniki:
- 2 udka kurczaka,
- warzywa (takie, jak na rosół: marchew, pietruszka, kawałek selera, itp.),
- 1 puszka pomidorów,
- 3 czubate łyżki sosu włoskiego z bazylią (można kupić lub zrobić samemu),
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku,
- ewentualnie śmietana lub/i starty ser żółty,
- dodatkowo: makaron,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier,
- łyżka oleju.
Mięso myjemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumy. Wrzucamy obrane i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości - zarówno mięsa, jak i warzyw. Pod koniec gotowania, na łyżce oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki, chwilę smażymy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Sos pomidorowy dodajemy do zupy, podobnie sos pomidorowy z bazylią oraz koncentrat. Jeśli chcecie, można zmiksować także warzywa i dodać do zupy. Jeśli nie - należy je wyjąć i użyć do czegoś innego (np. do sałatki warzywne j; mięso także wyjmujemy i wykorzystujemy - pomysły KLIK). Zupę doprawiamy do smaku, ewentualnie zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem i opcjonalnie - posypaną startym żółtym serem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/zupa-pomidorowa-z-woska-nuta.html