Wykonanie
Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą Oleofarm. Zapewne zwróciliście uwagę na prezentowane przeze mnie
oleje smakowe, z którymi przygotowywałam rozmaite potrawy. W minioną sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez firmę Oleofarm i restaurację
Rozmaryn. Przyznam, że po raz pierwszy uczestniczyłam w tego typu spotkaniu i jestem bardzo mile zaskoczona jego przebiegiem.Przede wszystkim miałam przyjemność poznać wiele wspaniałych osób, z którymi dotąd znałam się blogowo. To niezwykle miłe doświadczenie móc poznać osobiście blogerki, do których na co dzień zaglądam.Na początku powitała nas Karolina Łuczak z firmy Oleofarm oraz właściciel restauracji
Rozmaryn . Następnie dietetyczka Agata Wojtkowska przekazała nam mnóstwo cennych informacji na temat kwasów tłuszczowych, ich funkcji w organizmie, właściwego odżywiania, przygotowywania potraw oraz
olejów prezentowanych przez Oleofarm. W ofercie znajdują się także naturalne
soki, które zdecydowanie różnią się w smaku od tych, które zazwyczaj spotykamy w sklepach.
Bardzo cenną informacją była dla mnie charakterystyka kwasów omega-6 i omega-3. Okazuje się, że nadmiar kwasów omega-6 w organizmie nie jest obojętny. Może prowadzić do stanów zapalnych, podatności na alergie, podziałów komórek nowotworowych. Ważne jest, by codzienną dietę wzbogacać o kwasy omega-3, co pozwoli na zachowanie równowagi (zawarty jest m.in. w
oleju lnianym tłoczonym na zimno,
oleju z dzikiej róży). Niedobór kwasów omega-3 objawia się łuszczeniem skóry, zmianami skórnymi, mniejszą odpornością organizmu, wzmożonym pragnieniem, nadciśnieniem, itd.*Bardzo ważne jest spożywanie ryb oraz ich właściwe przygotowanie (najlepiej jeść na surowo lub gotować na parze; smażenie powinno być całkowicie wykluczone, gdyż
ryba traci swoje cenne wartości; innym rozwiązaniem może być pieczenie w piekarniku, najlepiej w folii, w niższej temperaturze). Na blogu jest mało przepisów z udziałem ryb, ale zamierzam to zmienić, by poprawiać kondycję naszego i Waszego zdrowia.Kolejnym punktem spotkania było krótkie przemówienie Szefa Kuchni oraz wykonanie przez niego sałatki. Następnie każda z nas miała do dyspozycji stół pełen smakołyków, z których należało przyrządzić własną kompozycję. Jedną z moich już znacie (przepis), drugą poznacie wkrótce. Na koniec przedstawiałyśmy swoje sałatki i krótko opowiadałyśmy o blogach. Później nastąpiła wspólna degustacja przygotowanych sałatek i rozmowy, rozmowy, rozmowy... Każda z nas otrzymała na koniec paczkę z prezentami od Oleofarm :)
Bardzo serdecznie dziękuję firmie Oleofarm za zaproszenie! Było mi bardzo miło uczestniczyć w Dietetycznych Rewolucjach :) A oto lista pozostałych Uczestniczek:W zaciszu domowej kuchniŚwiat pachnie szarlotkąKuchenny bałaganKuchnia
BazyliiNie-typowe wypiekiSmacznie z JoannąŚlinka cieknieDorota smakuje*prezentowane informacje zaczerpnęłam z wykładu oraz z książeczki otrzymanej od firmy Oleofarm.**wszystkie zdjęcia w tym
poście pokazuję dzięki uprzejmości Karoliny Łuczak i firmy Oleofarm.