ßßß
Bardzo cenną informacją była dla mnie charakterystyka kwasów omega-6 i omega-3. Okazuje się, że nadmiar kwasów omega-6 w organizmie nie jest obojętny. Może prowadzić do stanów zapalnych, podatności na alergie, podziałów komórek nowotworowych. Ważne jest, by codzienną dietę wzbogacać o kwasy omega-3, co pozwoli na zachowanie równowagi (zawarty jest m.in. w oleju lnianym tłoczonym na zimno, oleju z dzikiej róży). Niedobór kwasów omega-3 objawia się łuszczeniem skóry, zmianami skórnymi, mniejszą odpornością organizmu, wzmożonym pragnieniem, nadciśnieniem, itd.*Bardzo ważne jest spożywanie ryb oraz ich właściwe przygotowanie (najlepiej jeść na surowo lub gotować na parze; smażenie powinno być całkowicie wykluczone, gdyż ryba traci swoje cenne wartości; innym rozwiązaniem może być pieczenie w piekarniku, najlepiej w folii, w niższej temperaturze). Na blogu jest mało przepisów z udziałem ryb, ale zamierzam to zmienić, by poprawiać kondycję naszego i Waszego zdrowia.Kolejnym punktem spotkania było krótkie przemówienie Szefa Kuchni oraz wykonanie przez niego sałatki. Następnie każda z nas miała do dyspozycji stół pełen smakołyków, z których należało przyrządzić własną kompozycję. Jedną z moich już znacie (przepis), drugą poznacie wkrótce. Na koniec przedstawiałyśmy swoje sałatki i krótko opowiadałyśmy o blogach. Później nastąpiła wspólna degustacja przygotowanych sałatek i rozmowy, rozmowy, rozmowy... Każda z nas otrzymała na koniec paczkę z prezentami od Oleofarm :)
Bardzo serdecznie dziękuję firmie Oleofarm za zaproszenie! Było mi bardzo miło uczestniczyć w Dietetycznych Rewolucjach :) A oto lista pozostałych Uczestniczek:W zaciszu domowej kuchniŚwiat pachnie szarlotkąKuchenny bałaganKuchnia BazyliiNie-typowe wypiekiSmacznie z JoannąŚlinka cieknieDorota smakuje*prezentowane informacje zaczerpnęłam z wykładu oraz z książeczki otrzymanej od firmy Oleofarm.**wszystkie zdjęcia w tym poście pokazuję dzięki uprzejmości Karoliny Łuczak i firmy Oleofarm.