ßßß Cookit - przepis na Domowy kisiel z ciemnych winogron

Domowy kisiel z ciemnych winogron

nazwa

Wykonanie

Kiedy o nim myślę... przychodzi mi do głowy tylko jedno określenie: obłędny. Absolutnie obłędny. Gdybym wcześniej wpadła na ten pomysł, a w zasadzie na przepis, na którym się wzorowałam, jedlibyśmy go codziennie. Z drugiej strony... może i dobrze, bo pewnie mielibyśmy go po uszy :). Gwarantuję Wam - jeśli zrobicie go po raz pierwszy, już nigdy nie kupicie takiego w torebkach :) I jeszcze jedno: kolor widoczny na zdjęciach to zasługa bardzo dojrzałych, domowych winogron (oczywiście efekt jest spotęgowany także słońcem). Nie ma tam żadnych barwników spożywczych.
Składniki - na dwie porcje:
- 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek).
Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek. Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy. Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki). Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić. W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką - pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemiaczanej. Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło). Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami. Smacznego!
Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-z-ciemnych-winogron.html