ßßß Cookit - przepis na Recenzja patelni Ballarini

Recenzja patelni Ballarini

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis, który wykonałam przy pomocy patelni Ballarini . Dziś chciałabym się z Wami podzielić opinią na jej temat, która być może będzie dla Was pomocna z racji zbliżających się Świąt.
Patelnia jest wyjątkowo wytrzymała, z uwagi na powierzchnię granitową non-stick. Dzięki niej możemy smażyć bez użycia tłuszczu, co sprawdza się doskonale - sprawdziłam podczas przygotowania cebuli do rosołu. Na patelni teflonowej lub ceramicznej był z tym pewien problem - cebula zostawiała trudne do wyczyszczenia ślady, a w powietrzu unosił się duszący zapach.
W przypadku użycia patelni granitowej, problem nie pojawia się. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż granitowa powierzchnia jest nawiązaniem do dawnych więzi z naturą, gdy dania były przygotowywane na kamieniu.
Kolejną zaletą patelni granitowej Ballarini jest duża odporność na zarysowania, dzięki czemu możemy używać metalowych łyżek do mieszania. Do tej pory tego nie robiłam,
z uwagi na powierzchnię patelni ceramicznej/teflonowej. Przełamanie się było bardzo trudne, ale ze względu na testowanie próbowałam i absolutnie nie rysują patelni.
Patelnia przeznaczona jest do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Ja posiadam indukcyjną - działa bez zarzutu. Jest idealna do czyszczenia, a dodatkową zaletą jest możliwość mycia jej w zmywarce .
Mówiąc zupełnie szczerze, trudno znaleźć jakieś minusy tej patelni. Jedyny, jaki można dostrzec, to cena, ale to dyskusyjna sprawa. Koszt patelni granitowej Ballarini PORTOFINO o średnicy 20 cm to 279 zł. Trudno powiedzieć, czy to taka wygórowana cena, gdyż moim zdaniem - zdecydowanie warta zakupu.
A Wy co myślicie o tej patelni? Po więcej informacji zapraszam na stronę producenta .
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/12/recenzja-patelni-ballarini.html