Wykonanie
Te
ciasteczka spodobały mi się od razu. Niby nic wyszukanego - ot
ciasto francuskie z plamką
konfitury śliwkowej, ale diabeł tkwi w prostocie.
Ciasteczka są pyszne i pięknie wyglądają, co sprawia że rewelacyjnie pasują do
kawy czy
herbaty z koleżanką :-) A ten uroczy przepis znalazłam tu .JOULUTORTTUopakowanie
ciasta francuskiegomarmolada lub gęsta
konfitura śliwkowa
cukier puder do posypania
ciasteczekZ ciasta wycinamy kwadraty 5x5cm, na narożnikach wycinamy nacięcia w kształcie litery L. Łapiemy za róg ciasta, zawijamy i mocujemy w środku
ciasteczka (robimy to z każdym
rogiem). Na środku
ciasteczka nakładamy powidła.
Ciasteczka układamy na blasze wyściełanej papierem i pieczemy 7 minut w temp 220°C. Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem.UWAGA: Dobrze jest zacząć na kwadratach 8x8cm, po nabraniu wprawy przejść na 5x5cm ;)SMACZNEGO :-)