Wykonanie
poniedziałek, 2 stycznia 2012Składniki:- 500 g
wołowiny bądź
wieprzowiny- 50 g
boczku- 2 duże
cebule- 2
papryki (zielona, czerwona)- 1 duży
pomidor- 3
marchewki- 500 g
ziemniaków- 2 ząbki
czosnku-
przyprawy (1 łyżka
słodkiej papryki, 1 łyżka
ostrej papryki,
sól,
pieprz)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w cienkie plasterki podsmażyć na patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać drobno posiekaną
cebulkę, smażyć do zeszklenia na łyżce
oleju. Dorzucić
mięso pokrojone w małą kostkę. Dusić ok. 5 minut, można dolać troszkę
wody. Następnie wlać ok 1 - 1,5 szklanki
wody, wrzucić drobno pokrojone
papryki,
pomidora,
marchewki oraz dodać
przyprawy. Dusić na małym ogniu, uzupełniając
wodą. Kiedy
mięso zmięknie dodać pokrojone w kosteczkę
ziemniaki. Dodać tyle
wody, aby całość miało konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż
ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
pieczywem.Smacznego !Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od Roberta Makłowicza :)There's always some truth behind 'just kidding'.Knowledge behind 'I don't know'.Emotion behind 'I don't care'.Pain behind 'It's okay'...