Wykonanie
U mnie w domu nie ma tradycji pieczenia mazurków, zawsze robiliśmy zwykłe placki typu sernik, makowiec. W tym roku zrobiłam mazurek Snicers, który robi się bardzo szybko.
1,5 szklanki
mąki1
żółtkopół kostki
masła 125g4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanymasa kajmakowa lub krówkowa w puszce2 łyżki
mleka200g
orzechów ziemnychczekoladaZ podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, brzegi zostawić wyższe, nakłuć ciasto widelcem. Upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.Masę podgrzać wraz z
mlekiem. Posmarować nią ciasto, wyłożyć
orzechy ziemne i polać rozpuszczoną
czekoladą.