Wykonanie
Sezon
malin w moim ogródku trwa dalej.Piękne, całe
maliny bez efektu papki. Bardzo fajny i łatwy sposób na zachowanie ładnego wyglądu
owoców.
Maliny lub inne
owoce rozłożyć osobno na tacce lub w jakimś opakowaniu, włożyć do zamrażarki. A kiedy już się zamrożą przełożyć wszystkie do jednego opakowania i w taki sposób
maliny nie będą zbite i pozostaną każda osobno.
Soki malinoweMiska
malinCukier ile wezmą
malinyMaliny przebrać, odrzucić paprochy (te zrywane przez nas nie myć, bo pod wpływem
wody robi się papka). Do słoików wkładać
maliny, kiedy będzie pół słoika zasypać
cukrem, tak aby wszystkie
maliny były w cukrze, dalej nakładać
maliny i znów zasypać
cukrem. Zostawić na kilka godzin do puszczenia soku, a najlepiej na całą noc. Po puszczeniu soku jeśli nie są pełne słoiki soku to dolać trochę
wody lub poprzekładać z drugiego słoika. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować – Do dużego garnka wlać
wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.