ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym

Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym z kruszonką. Połączenie truskawek i rabarbaru jest znakomite. Całość dopełnia słodka i chrupiąca kruszonka. Już stało się moim ulubionym ciastem z rabarbarem. Polecam! Przepis od Bajaderki
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
1kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
185g mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać całość, następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot).
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-dzemem.html