Wykonanie
Dietetyczna wersja tarty
jabłkowej . Robi się ją ekspresowo. Po upieczeniu wystarczyła dla 2 łasuchów i zniknęła bardzo szybko ;).1,5 szkl. zmielonych
płatków owsianych (można dać trochę więcej)1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4 łyżki
miodu (lub
ksylitolu,
stewii)150 ml
wody2 szkl.
musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty- przepis)Wszystkie składniki (z wyjątkiem
jabłek) wrzucamy do robota kuchennego i hakami zagniatamy ciasto kilka minut.Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest lekko klejące), uklepujemy tak, by wypełniło dno.Spód podpiekamy (ok. 8 minut w 180'C), po czym wylewamy na niego przesmażone
jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 minut.