Wykonanie
Miałam ochotę na coś słodkiego, sprawdziłam wi ę c zapasy i postanowiłam zrobić coś z
kasz y man n y ...Składniki na 5-6 szt.1 szklanka
wody5 łyżek
mleka w proszku3 łyżki
kaszy manny (u mnie Kupiec)5 łyżeczek
cukru brązowego (lub białego)1 czubata łyżka
kakaopół łyżeczki
masła lub
oliwy5-6
herbatników4 kost ki
czekolady3-4 łyżki
rodzynek2 łyżeczki cuk ru
wanilio wego
Mleko w proszku rozpuścić w zimnej wodzie, podgrzać.Następnie dodać tłuszcz, wsypać k
aszę mannę z
cukrem,
cukrem wa niliowym i
kakao.Gotować na małym ogniu często mieszając (ok.5-6 minut). S prawdzić czy masa jest wystarczająco słodka . M asa będzie przypominać g ę sty sos .Odstawić na kilka naście minut (lekk o przestudzić).Dodać pokruszone
herbatniki, bardzo drobno posiekaną (lub startą)
czekoladę i
rodzynki. Wymieszać, wyłożyć do silikonowych foremek i o dstawić na minimum godzinę do stężenia.
Do babeczek użyłam
kaszy manny firmy Kupiec.5 łyżek
kaszy (50g) ma 170 kcal, zawiera 4,3 g
białka i 38,3 g węglowodanów.
Kasza jest bardzo wydajna. Aby uzyskać gęstą konsystencję używamy 2,5 łyżki
kaszy na 1 szklankę płynu, aby uzyskać płynną: 2,5 łyżki
kaszy na 2 szklanki płynu.Idealna do przygotowania szybkich posiłków dla dla dzieci czy deserów - wystarczy 5 minut gotowania i jest gotowa do spożycia. Polecam.